Madencilik sektörü, Türkiye’nin en önemli ekonomik faaliyet alanlarından biri olarak kabul edilmektedir. Her yıl önemli ihracat rakamlarına ulaşan sektör, 2020 ve 2021 yılında diğer tüm sektörler gibi küresel salgından etkilendi. COVID-19 küresel salgını, diğer sektörlerde olduğu gibi madencilik sektöründe de üretimin düşmesine neden oldu.

Ancak 2021 yılı bir önceki yıla göre sektör için daha fazla umut vaat ediyor. Aşılama çalışmalarının başlaması, 2021 yılının 2020 yılına göre daha iyi geçeceğinin sinyallerini veriyor. Ciddi bir istihdam hacmine de sahip olan madencilik sektörü, Türkiye ekonomisi için sürekli gelişmeye ve ilerlemeye devam ediyor.

2021 Yılı İlk Çeyreği için İhracat Verileri

Madencilik sektörü 2021 yılı ilk çeyrek ihracat veriler, yılın geri kalan üç çeyreği için umut vaat eden rakamlar sunuyor. Bir önceki yılın aynı dönemi ele alındığında 2021 ilk çeyrek ihracat verileri %40,2 artış göstermiş durumda. Bu artışla birlikte Ocak ve Nisan arasında gerçekleşen ihracat rakamları 1 milyar 772 milyon 904 bin dolar olarak açıklandı. Bu rakam genel madencilik sektörü için geçerli.

Aynı zamanda açıklanan ihracat verilerinde madenciliğin alt sektörleri için umut vaat eden rakamlar mevcut. Metalik madenler alt sektörü ele alındığında bir önceki yılın aynı döneme göre %63 artış gözlemlendi. Bu artışla birlikte metalik madenler alt sektörü 2021 yılının ilk çeyreğinde 630 milyon 351 bin dolar değerine ulaşmayı başardı.

Benzer şekilde ferro alyaj alt sektörü ele alındığında bir önceki yılın aynı döneme göre %61lik bir artış göze çarpıyor. Bu artışla birlikte ferro alyaj madenler alt sektörü 2021 yılının ilk çeyreğinde 620 milyon dolar seviyesine ulaştı. Endüstriyel mineraller grubu ise bir önceki yılın aynı döneme göre %25 artış gösterdi. Endüstriyel mineraller grubu alt sektörü 2021 yılının ilk çeyreğinde 354 milyon dolar ihracat rakamına ulaştı.

Sektör Uzmanları Rakamları Nasıl Değerlendiriyor?

TİM Sektörler Konseyi Maden Sektörü Başkanı Rüstem Çetinkaya, madencilik sektörü için 2021 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşen ihracat rakamlarını değerlendirdi. Çetinkaya’nın yaptığı açıklamalara göre madencilik sektörü 2020 yılında yaşanan sorunların üstesinden gelmeyi başarıyor. Her ne kadar navlun fiyatı, nakliye ve tahsilat konularında bazı sorunlar yaşansa ve bazı durumlar ön görülemese de Çetinkaya 2021 yılının diğer üç çeyreğinden ümitli olduğunu belirtti.

Haber detay için tıklayınız.