İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), düzenlediği madencilik panelleri ve seminerleriyle sektördeki profesyonelleri bir araya getirmeye devam ediyor. “Sanayide Maden Panelleri”, maden ve madencilik uygulamalarının sanayide nasıl kullanıldığını ele alacak bir paneller serisi olarak planlandı. Tüm paneller, mevcut durum nedeniyle online platformlar üzerinden gerçekleştirilecek.

Panel serisinin ilki madenciliğin çimento sektörüne olan etkilerine odaklanıyor. Panelde konuşmacı olarak İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer yer aldı. Dinçer, madencilik sektörü ve çimento sektörü arasındaki ilişkileri açıklayarak yaşanan sorunlara dikkat çekti.

Madencilik Sektörünün Çimento Sektörüne Etkileri

Dinçer’e ek olarak panelde Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, Türkçimento CEO’su Volkan Bozay, Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık ve Dünya gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’da konuşmacı olarak yer aldı. Panelin moderatörlüğünü ise Dünya gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar üstlendi.

Panel sırasında sanayide Yeşil Anlaşmalar çerçevesinde yaşanacak dönüşümler vurgulandı. Aynı zamanda çimento sektörü başta olmak üzere tüm sanayi sektörlerinde dayanıklılık ve sürdürülebilirlik kavramlarının daha da önem kazanacağı belirtildi. Buna ek olarak madencilik çalışmalarının devam etmesi için ruhsat ve saha izinlerine ihtiyaç duyulduğunun da altı çizildi.

Çimento sektörü özelinde ise çimento üretim fabrikalarına yakın yerde konumlanan madenlerin yenilenmesi gerektiği vurgulandı. Ancak bu alanda yaşanan izin ve ruhsat sorunları da panel konuşmacıları tarafından ifade edildi. Madencilik faaliyetlerine izin verilmemesi durumunda çimento maliyetlerinin artmaya devam edebileceği ve sektörün durma noktasına gelebileceği konusunda uyarılar yapıldı.

Maden Sektörünün Teknoloji İhtiyacı

Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, kalkerin en ucuz maden olduğunu ve Elazığ çimento fabrikasının 500 yıl yetecek kadar kalkere sahip olduğunu ifade etti. Açık, çimento sektöründe madencilik açısından en yüksek maliyetlerin enerji üretimi için gerekli kömür olduğunu ifade etti. Aynı zamanda demir cevheri, ponza ve alçıtaşı gibi ham maddelerin de birçok durumda yüksek fiyatlardan elde edildiğini açıkladı.
Yeni teknolojilerin çimento üretimi konusundaki ön yargıları ortadan kaldırmaya başladığı da panel konuşmacıları tarafından belirtildi. Buna ek olarak ham maddeleri Türkiye’den elde etmek için gerekli teknoloji ve maden yatırımlarının yapılmasına ihtiyaç duyulduğu da ifade edildi.

Haber detay için tıklayınız.